DECEMBER

Blog #4 - DECEMBER.jpg

Torej, zakorakali smo v december.. že od nekdaj meni najbolj osovražen mesec v letu.

Zakaj? Eden od razlogov so osebne zadeve povezane z decembrom.. preteklost, spomini.. ne bom šel v detajle, ker niti ni pomembno, ampak decembra se vse vrti okrog družine, prijateljstev in podobnih reči.. vse področja, kjer v mojem življenju pogosto ni vse šlo po mojih željah. Drugi razlog je pa ta, da december nekako simbolizira marsikaj, kar je narobe s tole našo moderno družbo.. predvsem iz vidika potrošništva.

Črni petek, kiber ponedeljek, popusti levo, popusti desno.. kupite to, ono ali tretje.. prižiganje lučk (pogosto še pred decembrom).. skratka, cela norišnica. Potem dodaš zraven še pokanje in podobne reči, pa dobiš mešanico od katere se človeku (oz. vsaj meni) zmeša in bi najraje december kar prespal.. ali pa se začasno preselil nekam stran od te norije, kam v gore, čim dlje stran od civilizacije.

Pa ni vedno bilo tako.. včasih mi je bil december všeč.. ko sem bil še otrok. Čeprav niti ne vem zakaj, mogoče zaradi vseh daril, ki sem jih vedno dobil. Pa ognjemet mi je vedno bil všeč.. po pravici povedano, to mi je še vedno všeč.. ne maram sicer pokanja, ampak vizualni del mi je pa še vedno všeč in ga rad pogledam. Tam nekje od srednje šole naprej pa je nekako vse šlo navzdol.. ampak to je direktno povezano s tem, kar se je dogajalo v mojem življenju na osebnem nivoju.

Nazadnje, da sem res užival v decembru, je bilo v obdobju 2008 do 2012, decembri v tem obdobju so bili lepi, zanimivi.. niso bili depresivni. Ampak vam lahko točno povem zakaj – ker nisem bil samski, bil sem v vezi, zato ni bilo depresivno. Pa da ne bo pomote, trenutno nisem depresiven, malce morda razočaran, da bo minil še en december brez tiste posebne osebe v življenju, ampak ok, ni panike.. vse ob svojem času.. očitno še nisem pripravljen na to. Spomini za nazaj me pa prav tako ne terorizirajo več, kar se je pogosto dogajalo v preteklosti.

Vmes sem se tudi že sprijaznil z dejstvom, da pač nimam in nikoli ne bom imel družine v tistem tradicionalnem pomenu.. ker to je nekaj, kar me je v preteklosti pogosto žrlo, pa ne samo konec leta, pač pa na splošno. Poskusil sem, trudil sem se.. ampak pride točka, ko dojameš, da se samo zaletavaš v steno in da nima smisla. Ampak kot sem rekel, nočem preveč v detajle glede teh stvari, ker niso pomembne. Je že tako, kot mora biti, moja vest glede tega je čista. Ostali udeleženci te zgodbe pa imajo svojo pot.

V bistvu skozi pisanje tega bloga ugotavljam, da je letos morda po dolgem času odpor do decembra malce manjši, kot je bil včasih, ko sem se ga kar malce bal že v naprej, predvsem zato, ker sta ga po navadi spremljali depresija in slabi spomini. Letos tega ni, dejansko sem kar nevtralen, osredotočen na druge, pomembnejše stvari. Dela ne manjka.. če drugo ne, pa dela na sebi.. tega tako ali tako nikoli ne zmanjka.

Kaj pa vam predstavlja december? Kakšen je vaš pogled?

Lepo se (s)mejte!
Kristjan