ŽIVLJENJE JE TEORIJA ZAROTE

Blog #5 - ŽIVLJENJE JE TEORIJA ZAROTE.jpg

Današnja tema so teorije zarote. Zadnje čase sem kar dosti razmišljal o tej temi, ker mi je dejansko skrajno zanimiva, čisto iz vidika psihologije.

Naj povem, da sem bil včasih tudi sam kar precej v raznih teorijah zarot, ampak sem se zadnjih nekaj let precej distanciral od vsega tega, ker sem nekako prišel do nekaj ugotovitev. Kot prvo, na internetu kroži veliko raznega sranja in ljudje imajo navado iz vsake malenkosti razviti zelo zapleteno teorijo zarote. Kot drugo pa, tudi če je vse res, sem prišel do tega, da se je precej neproduktivno ukvarjati z vsem tem.. obstajajo pomembnejše stvari v življenju.

Ampak kot sem omenil, vse skupaj mi je zanimivo iz psihološkega vidika. Zakaj imajo določeni ljudje to potrebo, da se tako zelo ukvarjajo z raznimi teorijami? Kaj točno imajo od tega? Ok, saj za kar nekaj teorij se je skozi čas izkazalo, da niso zgolj teorije.. nekaj je takšnih, ki so se izkazale kot delno resnične, ker je tu pač veliko pretiravanja.. nekatere so pa enostavno butaste. In če se še malce dotaknem teh butastih teorij zarot – tudi če se nekega dne izkažejo za resnične, v kar močno dvomim, ni absolutno nobenih konkretnih dokazov oz. niti nekih močnih argumentov, da so resnične.. v čem je torej poanta? Iz kje to izhaja, ta potreba?

Ker ena stvar je trditi npr. da farmacevtska podjetja delajo samo za profit in jim je dejansko vseeno za ljudi, za to obstajajo dejanski argumenti, ni vse za lase privlečeno.. ampak od kje ljudem ideja, da zanikajo obstoj dinozavrov.. da trdijo, da je evolucija izmišljena.. ali pa kraljica vseh teorij zarot, vsaj po mojem skromnem mnenju – da je Zemlja ravna. Zakaj? Od kje? V čem je poanta? V bistvu mi niti ni jasno od kje je to vse prišlo. Ko sem bil jaz najbolj konkretno vpet v razne teorije zarot, približno 6-7 let nazaj, ni bilo ne duha ne sluha o ravni Zemlji.. o dinozavrih.. o evoluciji.. takrat so bili na tapeti Iluminati, geoinženiring in podobne reči.. se pravi zadeve, ki dejansko močno vplivajo na naša življenja.. pa bile te teorije resnične ali ne.

Ker vprašanje, ki sem ga jaz že večkrat postavil tem ljudem, je sledeče – zakaj je sploh pomembno ali je Zemlja okrogla ali ravna? A bi se kaj spremenilo tukaj dol za nas, če je Zemlja ravna? Dnevi bi bili še vedno dolgi 24 ur, še vedno bi se izmenjevala dan in noč, letni časi.. in kar je najpomembnejše, še vedno bi obstajala vsa sranja, s katerimi se ukvarjamo. Najbolj butasto od vsega mi je to, da se ljudje dejansko prepirajo in žalijo na podlagi tega kdo verjame v ravno Zemljo in kdo v kroglo. Vse skupaj je na nivoju religije, vsaj jaz to tako vidim.

Da smo na jasnem, jaz nikakor ne verjamem, da je Zemlja ravna. Čisto iskreno, ta teorija se mi zdi resnično butasta. Najbolj žalostno se mi zdi to, da v to verjamejo nekateri ljudje, ki so drugače nadvse inteligentni, ampak ko pride debata na to temo, se zgodi pa nek preklop, ko odpove vsa zdrava pamet in logika. Vse dokaze enostavno pometejo pod preprogo oz. jih označijo za lažne, kar je v bistvu zelo dobra taktika, ker s tem dejansko onemogočiš kakršnokoli debato. Slike Zemlje iz vesolja? Lažne. Posnetki Zemlje iz satelitov? Lažni. Pa ta spisek je zelo dolg. Enostavno ignorirajo vse, kar prihaja iz znanosti.. vam to zveni znano? Namig – religija.. ker tam se dogaja več ali manj isto, isti princip.. zanikanje in zavračanje znanosti, kar ti potem omogoča, da še naprej lahko verjameš v takšne in drugačne pravljice.

Ampak ta princip ni edinstven samo za teorijo o ravni Zemlji. Opažam, da se podobno dogaja tudi pri drugih teorijah. Povsod neke skrajnosti, prirejanje informacij, da odgovarjajo teoriji.. vse ostalo se bodisi ignorira, bodisi pomete pod preprogo ali pa se enostavno označi kot lažno.. in to v večini primerov brez nekih tehtnih argumentov, čisto zaradi priročnosti.

Kot da bi se vrnili v srednji vek. Ironično, takrat so na grmadah žgali tiste, ki so verjeli, da je Zemlja krogla. Očitno se vračamo nazaj, vsaj na nek način. Vsaj nekateri no.. manjšina.. na srečo. Čeprav zdrave kmečke pameti in logike kronično primanjkuje v današnji družbi. Vse so neke skrajnosti, bitke ideologij, pa naj gre za teorije zarot, prehrano ali pa politiko, vzorci so povsod zelo podobni. Ljudje se zelo radi delijo.. na 1001 način.. sam pa enostavno ne razumem zakaj.. v čem je poanta? Ampak to je tema za lasten blog.

Kakšno pa je vaše mnenje o teorijah zarot? Obstaja kakšna, v katero verjamete? Če ja, zakaj?

Lepo se (s)mejte!
Kristjan

#blog #teorijezarot #življenje #psihologija #razmišljanje #ravnazemlja #srednjivek #ideologija #christeaan #kristjancubranic #preteklost #religija